Op webshop.linberg.nl gebruiken wij cookies om uw shopervaring te verbeteren. Wilt u meer informatie over cookies? Klik dan hier. Accepteer cookies
0 items - € 0,00

Barbecue tips

Weber barbecue  

Bij Linberg in Molenschot merken ze het meteen als het mooi weer is: we gaan massaal buiten grillen. Met volop warme zonnestralen en dito temperaturen is het deze week tijd voor de barbecue! Gezellig samen eten en een biertje drinken. Ben jij straks in de weer met briketten of sta je al saté te rijgen? Je geheime barbecue recept "kip met cola" ligt klaar en de buren zijn uitgenodigd? Met deze tips word je de barbecue koning(in) van je straat én je camping!           

Vuurtje stoken

Buiten een fikkie stoken geeft de meesten van ons nog steeds instant geluksgevoel; dat deed je als kind al graag. Maar de barbecue aansteken blijft toch een ding. Helaas gaat het ook vaak mis en gebeuren er zelfs ongelukken. Daarom: een korte checklist.

-Begin op tijd; het duurt even voordat de barbecue goed rookt. Zet de barbecue uit de looproute neer en ver van ontvlambare parasols en tafelkleed vandaan. Op de camping? Zorg ervoor dat je bbq stabiel staat.

-Leg de kolen in je barbecue,

-Verdeel er een paar aanmaakblokjes tussen. Gebruik geen proppen oud papier: het is misschien goedkoop, maar ongeschikt. Papier brandt te snel op, waardoor het vuur geen vat krijgt op de kooltjes,

-Gebruik een lange gasaansteker om de aanmaakblokjes aan te steken (of een extra lange lucifer),

-Gloeien de kooltjes al lekker? Blijf de boel goed verdelen.

-Heb geduld. De meeste ongelukken gebeuren omdat mensen ongeduldig zijn, de bbq rookt niet en vader gooit er daarom maar een flinke scheut spiritus overheen. Niet doen!  To do: Laat de bbq op temperatuur komen, dit duurt minstens een half uur. Als de vlammen verdwijnen, de kolen gloeien en er een laagje grijs stof overheen ligt, kunt u beginnen met grillen.

Briketten of houtskool?

Bij lang tafelen briketten, deze zijn veiliger dan houtskool omdat ze minder vonken. Bovendien branden ze langer en gelijkmatiger, produceren ze minder as en geven ze meer warmte af. Tip: leg eens aromatische houtsnippers op de briketten (of in de smoker) van je barbecue. Deze houtsnippers, bij Linberg te koop in meerdere variaties, geven nog meer smaak aan je eten! Daarnaast ruiken ze heerlijk. De meest populaire houtsnippers zijn de Mesquite houtsnippers van Weber, heerlijk bij rundsvlees of kip.   

Houd je kinderen op een speelse manier uit de weg van de bbq.  Weber barbecue reiniger Weber briketten

Wat doen we met de buren en de kinderen?

Om te voorkomen dat je buren last hebben van de rook, probeer je je barbecue uit de wind neer te zetten. Gezelliger is ze te vragen om met jullie mee te eten. Kun je iedereen meteen je bbq-skills showen.

Maak je er een echt barbecue feest van met uitnodigingen en al? Denk dan eens aan een thema-barbecue met bijbehorende gerechten! American-style met hamburgers, Summerstyle met fruitsateetjes, White met witte marshmellows etc. ect. Ook leuk voor een kinderfeestje! Versier alles in stijl.

Weinig geld? Vraag je vrienden om allemaal iets mee te nemen; de één een salade en de ander een flesje wijn.

Houd de kinderen op een speelse manier op veilige afstand van de barbecue. Richt een speelhoek in, bv. op een kleed of aan een tafel, speciaal voor de kinderen. Maak deze hoek zo aantrekkelijk mogelijk en vertel de kids dat dit hun speciale hoek is, verboden voor de papa`s en mama`s. 

Professionele barbecue gear

Voor het beste resultaat werk je natuurlijk met een goede barbecue en professioneel gereedschap. Uiteraard kun je je barbecue gereedschap bij Linberg kopen. Een brikettenschuiver, een RVS tang voor het vlees en een klem om vis in te roosteren zijn geen overbodige luxe. Een nieuwe barbecue (bij voorkeur met deksel), of een grill op gas? Bij Linberg kunnen ze je adviseren wat het beste bij je past. Neem je de barbecue/grill mee naar de camping, kies dan voor lichtgewicht en compact.

Leg voor het barbecueën ook de saté prikkers klaar. Stalen spiesen kunnen heel warm worden, misschien kies je daarom voor hout. Om te voorkomen dat je houten spiesje vlam vat, laat je deze eerst een half uur in water weken. Smeert u het vlees en de groente van tevoren in met olijfolie? Leg een borstel klaar om de olie te doseren. Insmeren met olie helpt aanbranden te voorkomen.

Rund, kip, vegetarisch of vis?

De mogelijkheden zijn natuurlijk onbeperkt. Wat u ook maakt, laat groente langzamer garen dan de rest. Dan blijft de groente lekker knapperig. Leg de groenten aan de buitenkant van het rooster, waar het minder heet is.

Weber`s barbecueën en grillen-boek barbecue spiesjes

The day after

Maak het rooster meteen schoon na gebruik. Natuurlijk laat je het rooster afkoelen zodat je je niet verbrand, maar let op: een beetje warm kun je het rooster het makkelijkst reinigen. Het krachtigste reinigingsmiddel is speciale barbecue reiniger. Heb je het laat gemaakt en gewacht met poetsen tot een dag later? Met Q-reiniger moet het wel lukken, maar om het u zelf makkelijk te maken kunt u het rooster een middagje tussen natte kranten laten liggen. U poetst het vuil er dan veel makkelijker af. Bent iemand die nog langer wacht met schoonmaken en is nu uw rooster verroest? Schuur het rooster dan op met aluminium folie.

Meer tips (én recepten)

Voor de echte liefhebbers, maar ook voor de beginnende barbecueër leuk: het dikke boek "Barbecueën en grillen (op houtskool en briketten)". In dit boek van barbecue merk Weber vindt u maar liefst 100 verrassende recepten voor een perfecte barbecue: vlees, vis, gevogelte, groente en desserts. Smakelijk eten!

Barbecue tips

Gerelateerde artikelen