Caravanbanden: let er goed op!

De banden onder onze caravans slijten in de meeste gevallen niet van de kilometers die ze maken. Daarbij zijn het ook nog eens banden om niet-aangedreven wielen en dat levert minder slijtage op dan banden om wel aangedreven wielen. Maar toch zouden we met wat meer aandacht moeten kijken naar de caravanband. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 'we' dat te weinig doen. We zetten enkele tips op een rij.

Elke zes jaar

Het is verstandig elke zes jaar caravanbanden te vervangen, ongeacht de conditie van het profiel. Het staan en het (zon)licht zorgen voor verdroging en dat levert een verhoogde kans op een klapband op. En dat wil je niet, halverwege Frankrijk… De leeftijd van de band staat op elke band. Deze DOT-code bestaat uit vier cijfers. De eerste twee geven de week aan, de laatste twee het jaar. Zo is een band met 1417 geproduceerd in week 14 van het jaar 2017. Goed opgeslagen banden - daar zijn Europese regels voor - kunnen als nieuw worden beschouwd tot vijf jaar na de productiedatum.

Opslagvereisten hebben betrekking op licht (hoe donkerder hoe beter), de stand (verticaal zonder spanning), de temperatuur (constante kamertemperatuur) en de vochtigheid (geventileerde ruimte of ruimte met airco).

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor 'bestelbusbanden' (C-banden) ligt hoger dan voor gewone banden. Veel caravanfabrikanten adviseren C-banden op te pompen tot 4,5 bar. Dat komt de wegligging zeker ten goede. Over het wel of niet gebruiken van stikstof in de band verschillen de inzichten. Regelmatig de bandendruk controleren is altijd verstandig.

Loadindex

Een te zware belading is slecht voor een band. Elke band heeft een loadindex (lees hier ons artikel over de loadindex), uitgedrukt in een cijfer. Ook te vinden op de wang van elke band. Als er bijvoorbeeld staat 205/55 R16 98V dan is 98 de loadindex. Dat is altijd een cijfer tussen de 71 en 120. In dit voorbeeld betekent 98 een maximaal draagvermogen van 750 kg. Met twee wielen onder de caravan betekent dat 1500 kg draagvermogen.

Als straks de caravan uit de winterstalling komt is het goed als eerste naar de banden te kijken. De Viva kampeerspecialist heeft caravanbanden in voorraad en kan ook adviseren wat de beste band onder elke caravan is.