Het is lente in Trentino!

Eerste fruitbomen binnenkort in bloei

Na een lange periode van korte en koude dagen, is nu eindelijk de lente aangebroken. De natuur ontwaakt uit haar winterslaap en de bloei van fruitbomen en bloemen kondigen de lente aan in de valleien en bergen van Trentino.

De eerste tekenen van de intrede van de lente zijn te zien in de valleien van Trentino waar in april op 500 meter hoogte de eerste fruitbomen in bloei komen te staan.

Dit is het moment waarop de regio de zogenaamde “bloemenkalender” opent; een periode waarin bomen en bloemen in de valleien en bergen hun kleuren laten zien. Binnen enkele weken verandert het landschap in de valleien en langzaam trekken de kleuren van de lente ook richting de pieken van de bergen op 1.500 meter hoogte.

Overnachten in een bloemenzee

Wanneer de “bloemenkalender” opent, vinden vakantiegangers de appelboomgaarden in Val di Non en kersenbomen gehuld in een deken van roze en witte bloesem. Vanaf begin april is dit natuurspektakel te bewonderen en te ontdekken via de talloze fiets- en wandelroutes door de boomgaarden.

De vakantieganger kan er ook voor kiezen om te midden van de bloemenzee te overnachten: er zijn diverse campings in dit gebied.

De lente in de valleien is ook te ontdekken via een treinroute. Tijdens de rit met de “Il Trenino dei Castelli”; de kastelentrein die vanaf 14 april door de regio voert, reist de vakantieganger een dag lang door het bloeiende landschap en langs de mooiste kastelen van Val di Non en Val di Sole; Ossona, Caldes, Valèr en kasteel Thun. Aan boord genieten de treinreizigers van een ontbijt waarbij streekproducten zoals de beroemde appels uit Val di Non worden geserveerd. De treinrit is eenvoudig te boeken via de website www.iltreninodeicastelli.it/en. Met de Trentino Guest Card is een ticket verkrijgbaar vanaf € 56 voor volwassenen. Kinderen kunnen al opstappen vanaf €13 per persoon. Op zondagen is er een speciale aanbieding voor families met leuke activiteiten voor het hele gezin.

Flower power in de Alpen

Op afstand van de gebaande paden vindt de reiziger Pain della Nana, een plateau op 2.000 meter hoogte in de Brenta Dolomieten. Hier is waar, aan de voet van Monte Peller, de natuur groen kleurt en een bloementapijt van alpine bloemen kleur geeft aan de woeste bergen van de Dolomieten. In juni komt dit natuurspektakel het best tot zijn recht tijdens een wandeling door dit berggebied.

Van mei tot juni kleuren de weides in Dromaè roze van de fuchsia bloem en felgeel van de narcissen die tijdens de lente in dit gebied groeien. De route leidt langs historische overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog en met geluk zijn er onderweg wilde orchideeën, lelies of anemonen te vinden.

Natuurparken

Trentino is het land van de indrukwekkende natuurparken en adembenemende uitzichten. Met eindeloze paden, bewegwijzerde routes, rots beklimmingen en klimpaden kunnen gasten de natuurparken ontdekken. Tussen april en juni organiseren de natuurparken en parken die aangesloten zijn tot het Reserve Network weekenden met activiteiten zoals vogel spotten en wandelingen door de weides vol alpine bloemen onder begeleiding van een expert. Zo kan bijvoorbeeld de natuurliefhebber in het Stelvio National Park in het weekend van 28 en 29 april terecht voor “Wildlife Watching at Sunrise”. Na een korte overnachting in het park, start de wandeling om 4 uur in de ochtend om, uitgerust met speciale apertuur om ’s nachts te zien, de dieren van het park te bewonderen. De wandeling wordt afgesloten met een gezond ontbijt van lokale producten.

Meer weten over een bezoek aan Trentino, klik dan hier.