Boot fitting

Bootfitting van skischoenen is de laatste jaren enorm gegroeid en er zijn tal van opties om skischoenen aan te passen aan je voeten. Het is wel van groot belang dat de skischoenen die je gaat kopen of hebt gekocht in basis passen bij de vorm van je voeten en zijn geschikt voor de manier waarop je kunt en wilt skiën en het terrein waar je gaat skiën.

Het belang van een goed voetbed

Een ondersteunend en stabiliserend voetbed is van essentieel belang in je skischoenen. Dit voetbed zorgt er voor dat bij toenemende druk op je voorvoet, door de stand van je skischoenen en je houding tijdens het skiën, je voet stabiel en recht in je skischoen blijft staan en dus niet doorzakt en uitspreidt in de lengte en/of breedte. Het komt regelmatig voor dat men kramp in de voeten en kuiten krijgt tijdens het skiën. Deze kramp heeft vaak een oorzaak door het overstrekken van de voet doordat deze doorzakt en uitspreidt.

Het meest geschikt voor uw voeten

Skischoenen hebben standaard geen ondersteunend voetbed, aangezien de mate van ondersteuning per persoon verschillend is. Het bootfitten van uw skischoenen begint dan ook altijd met het bepalen van het type voetbed dat het meest geschikt is voor uw voeten.

Betere pasvorm

Het bootfitten draait vooral om het uitzoeken van de meest geschikte en best passende schoenen om deze vervolgens met eventuele aanpassingen een betere pasvorm te geven die past bij uw voeten. Uiteraard kunnen wij ook aanpassingen maken aan reeds aangeschafte skischoenen, mits deze in basis geschikt zijn voor uw voeten en de wijze waarop u wilt skiën.

Veel mogelijk bij Linberg

Wij maken bij het bootfitten gebruik van diverse bootfit technieken en bootfit apparatuur om uw skischoenen op maat te maken.

Bootfitten bij Linberg

De verschillende Skischoen-fabrikanten hebben in bepaalde type skischoenen al mogelijkheden ingebouwd om het bootfitten mogelijk te maken of te vergemakkelijken. Bij Linberg werken we met de volgende merken skischoenen:

  • Salomon
  • Tecnica
  • Nordica
  • Head
  • Lange

Bootfit technieken

Het Thermisch vervormen van de binnenschoenen met CustomFit heater

De binnenschoenen (liner) van de betere skischoenen hebben op verschillende punten in de liner materialen zitten die door warmte zacht worden en te vervormen zijn. Op het moment dat de liner voldoende afgekoeld is blijft deze in de nieuw aangenomen vorm. Het niveau van de skischoen is wel bepalend voor de mate waarin wij uw skischoen kunnen aanpassen.

Het aanpassen van de binnenschoen

We kunnen uw binnenschoenen ook aanpassen door polstering weg te nemen of juist toe te voegen waar nodig. Dit is een precisiewerk waarbij de liner wordt opengesneden en we materiaal wegnemen om ruimte te creëren om drukpunten te verhelpen of te verminderen. We kunnen ook materiaal toevoegen waardoor we overtollige ruimte in de skischoenen wegnemen om zo een betere ondersteuning te maken wat de grip en controle tijdens het skiën ten goede komt en de kans op blessures en klachten vermindert.

Het thermisch aanpassen van de buitenschoenen met CustomShell oven

Als uw skischoenen geschikt zijn om te verwarmen in een speciale oven, kunnen we uw buitenschoenen ook op deze manier vormen naar uw voeten. Elk merk heeft hiervoor een eigen benaming maar de basis is vaak wel vergelijkbaar. Door deze methode wordt het materiaal van de buitenschaal zachter en makkelijker te vervormen. Als de schoenen warm genoeg zijn krijgt u de schoenen aan en neemt u de skihouding aan. Door de druk op de schoenen vanuit uw houding en voeten, zal de schoen zich op de drukpunten en voornamelijk in de breedte aanpassen aan uw voeten. Na enkele minuten worden de warme skischoenen snel gekoeld met Icepacks om ze te fixeren in de aangenomen pasvorm.

 

Het oprekken van de buitenschoenen met UltraCam pers (punchen en/of strechen)

Bij het thermisch vervormen van de buitenschoenen door middel van een oven wordt de skischoen ook opgerekt, maar wat is er dan zo anders  als dit wordt gedaan met de Ultracam pers? Bij het verwarmen van de buitenschoenen in een oven wordt de gehele skischoen verwarmt en dus zachter gemaakt. Als dit proces wordt gedaan zonder deskundige begeleiding is de kans aanwezig dat de skischoenen te ver worden opgerekt en deze dus te ruim worden. Bij het werken met de Ultracam pers wordt uitsluitend het deel dat uitgedeukt moet worden verwarmd en bewerkt. We kunnen hiermee heel plaatselijk extra ruimte creëren voor een knobbel op de voet, het enkelbot of een overgevoelige plek op de voeten te verhelpen. De rest van de schaal blijft gewoon zoals hij is.

Het grinden van de schaal (buitenschoenen)

Het is ook mogelijk om door middel van de binnenkant van de schaal te schuren of frezen meer ruimte te maken op de gewenste plaatsen. Dit frezen gebeurd veelal bij skischoenen met een zeer harde buitenschaal die in het hogere en meer race georiënteerde segment zitten. Bij deze schoenen is het moeilijker om te werken met een thermische vervorming omdat het materiaal van de buitenschoen veel harder is.

In alle gevallen dat we zien dat aanpassingen nodig zijn aan uw skischoenen, zullen wij dit altijd in overleg doen met u en zullen we kijken welke methode het beste resultaat zal opleveren voor uw situatie. In het geval dat wij twijfelen of een skischoen geschikt is om een bepaalde vorm van bootfitting toe te passen zullen wij dit aan u aangeven. Wij kunnen deze service dan helaas niet aan u verlenen.

Als u bij Linberg een paar nieuwe skischoenen aanschaft, zijn bepaalde aanpassingen (indien noodzakelijk) aan uw skischoenen inbegrepen in de aanschafprijs. Indien nodig verwarmen wij bij de aanschaf van uw skischoenen kosteloos uw binnenschoenen met de CustomFit heater en/of buitenschoenen in de CustomShell oven. Indien u eigen ski’s heeft, worden de bindingen hiervan kosteloos afgesteld op uw nieuwe skischoenen.

Salomon CustomFit video

Salomon CustomFit video